Krapteberoepen zijn beroepen waarvan de vacatures moeilijk in te vullen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om beroepen in de ICT, zorg, transport en logistiek, techniek en horeca. Binnen deze beroepsgroepen is er veel vraag naar geschikt personeel. Met de subsidie van UWV kunt u een opleiding volgen voor een krapteberoep. Zo laat u zich voordelig (om)scholen en vergroot u uw kans op een baan maximaal. 

 

Voor wie geldt de subsidie?

U kunt gebruikmaken van de subsidie als u werkzoekende bent en uw kansen op een baan wilt vergroten.

 

In welke sectoren is er sprake van krapteberoepen?

 • Techniek, industrie, bouw en autotechniek
 • ICT
 • Zorg en welzijn
 • Financieel
 • Onderwijs
 • Transport en logistiek
 • Argrarisch
 • Schoonmaak

 

Hoe meld ik mij aan?

Voor het inschrijven van een opleiding neemt u contact op met uw adviseur van het UWV. Schrijft u zich na het gesprek met de adviseur in voor een opleiding? Geef dit dan ook via de Werkmap aan UWV door.

 

Wat houdt de subsidie in?

De overheid stelt voor iedere opleiding € 2.500,- subsidie ter beschikking. U schrijft zich via UWV in voor de opleiding naar uw keuze en ontvangt vervolgens dit bedrag als korting op uw totaalbedrag. Dat scheelt een hoop geld en in veel gevallen betekent dit dat u de opleiding gratis volgt. Uw opleiding mag maximaal een jaar duren. Heeft u al zekerheid over een baan na uw opleiding? Dan mag uw opleiding maximaal twee jaar duren en ontvangt u ook twee jaar subsidie, mits u goedkeuring van UWV heeft.

 

Wat zijn de voordelen van de subsidie?

 • U volgt zeer voordelig een opleiding
 • In een jaar tijd bent u (om)geschoold
 • Uw uitkering komt niet in gevaar en u heeft tijdens de opleiding geen sollicitatieplicht
 • U vergroot uw kans op het vinden van een baan

 

Hoe werkt het?

Op krapteberoepen.nl vindt u een groot aanbod van opleidingen die u met subsidie kunt volgen. U doorloopt daarbij de volgende stappen:

 1. U zoekt een krapteberoep dat u interessant vindt
 2. U zoekt een opleiding die u aanspreekt
 3. U vraagt via UWV de subsidie aan
 4. U laat zich via UWV inschrijven voor de opleiding
 5. U start met de opleiding

 

Voor welke opleidingen kan ik subsidie krijgen?

Bekijk hier de opleidingen die in aanmerking komen.

 

Hoe worden prijzen getoond?

De tarieven die op deze website zijn opgenomen zijn prijzen exclusief btw en exclusief arrangementskosten. Indien gebruik wordt gemaakt van de Regeling Tijdelijk Scholingsbudget betaalt UWV de opleidingskosten met een maximum van €2.500,-.

 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen."

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de voorwaarden van de subsidie of meer informatie en advies over de krapteberoepen in uw regio? Dan kunt u terecht bij Leerwerkloketten en bij de Werkpleinen van UWV.

 

Krapteberoepen

Bekijk het aanbod opleidingen op krapteberoepen.nl. Ontvang €2.500,- subsidie op een opleiding en vergroot de kansen op een baan. Aan krapteberoepen.nl werken landelijke opleidingsinstituten mee om u inzicht te bieden in het meest complete aanbod.